Veel tuinen zijn er op zijn minst gedeeltelijk mee uitgerust, hout. Hout en composiet zijn mooie materialen om mee te werken. Het is, in de productiefase, zeer bewerkelijk en daarnaast gemakkelijk om te verwerken in producten. Het is geen toeval dat hout in veel tuinen in grote mate aanwezig is, ten opzichte van de hoeveelheid levend groen en steen. Soms wordt het zelfs als ondergrond gebruikt of als afscheiding tussen tuinen. Denk bijvoorbeeld aan een schutting. Maar hoe kun je er op een verantwoorde en duurzame manier voor zorgen dat al dit hout schoon en netjes blijft?
Wat zijn voor- en nadelen van hout en composiet in de tuin?
Hout en composiet in de tuin hebben een aantal voordelen:
Hout is duurzaam materiaal. Veel meubelen zijn gemaakt van (tropisch) hardhout. Maar het verkrijgen hiervan is bepalend voor de mate van duurzaamheid. Wanneer het hout in bezit is van een FSC-keurmerk, weet je dat het op een duurzame manier verkregen is.
Hout wordt niet warm in de zon. Andere materialen kunnen door de zon flink opwarmen, maar hout is hier niet gevoelig voor.
Hout heeft een mooie natuurlijke uitstraling. Vergeleken met de alternatieven is hout de meest natuurlijke optie. En de meest duurzame optie, zeker met het FSC-keurmerk zoals hierboven even aangehaald.
Daarnaast zijn er nadelen van houten materialen in de tuin:
De kwaliteit varieert. Omdat hout een levend product is, loopt de kwaliteit hiervan uiteen. Het is dus belangrijk om goed te kijken wat voor hout je wilt hebben en welke eigenschappen deze houtsoort hebben.
Hout is een onderhoudsgevoelig product. Bij houtsoorten van een lagere kwaliteit wordt er vaak voor gekozen om het product te beitsen of te lakken, zodat het in goede staat blijft. Andere houtsoorten, zoals teakhout, worden bewust vaak niet bewerkt. Dit vergrijst dan.
De duurzaamheid van hout valt of staat met een FSC-keurmerk. Wanneer deze niet aanwezig is kan het nog zo leuk zijn om hout te gebruiken, maar onder aan de streep is er van duurzaamheid geen sprake. Immers, de afwezigheid van een FSC-keurmerk houdt in dat er een boom is gekapt, zonder dat hier iets voor in de plaats is geplant.
Waar vind je hout en composiet terug in de tuin?
Zoals hierboven al aangegeven komen houten materialen veel voor in de tuin. Hierbij kun je aan de volgende zaken denken:
Vlonders. Als ondergrond kun je hout of composiet vlonders gebruiken. Deze zijn naast een boel gewicht ook onderhevig aan alle atmosferische aanslag die je normaal gesproken op de bestrating terugvindt. Maar daarnaast vind je er ook losliggend vuil zoals aarde, zand en bladeren op terug.
Tuinmeubelen. Niets vervelender dan vieze tuinmeubelen. Vooral als het gaat om de zitting en de armleuning, het is vervelend als deze viezigheid je ervan weerhoudt om erop te kunnen zitten. En daarnaast nog het tafelblad waar van alles op wordt neergezet, zoals eten en drinken. Gedurende het hele jaar, maar vooral in het voorjaar, is het prettig als deze tuinmeubelen er schoon uitzien met een natuurlijke uitstraling.
Schuttingen. Als afscheiding tussen tuinen, soms zelfs midden in een tuin, wordt er vaak gekozen voor schuttingen.
Duurzaam schoonmaken
Het schoonmaken van deze houten en composiet materialen zijn onderdeel van de duurzaamheid van de producten. Het schoonmaken heeft namelijk invloed op de levensduur, het uiterlijk, de uitstraling en misschien zelfs de functionaliteit. Want vuil, vogelpoep of groene- en atmosferische aanslag zal met name verwijderd moeten worden van de liggende delen zoals de armleggers en de zittingen van de stoelen. Het tafelblad heeft vaak extra aandacht nodig en zal je daarom wat vaker moeten reinigen. Bij overmatig gebruik van chemicaliën kan het hout erdoor beïnvloed worden. Daarom zeggen wij om BIOnyx (Hard) Hout & Composiet Tuinmeubelreiniger te gebruiken. Dit is een biologische schoonmaakmiddel, gemaakt van natuurlijke ingrediënten.
Wil je meer en langer genieten, maak preventief regelmatig schoon. Dat is duurzaam en goed voor het milieu.