20 maart 2023:
Werk je met personeel in eigen beheer? Denk dan vooral aan het volgende!
Graag delen we ons advies voor het nieuwe seizoen in de meest voorkomende situaties die jij met personeel kan hebben.
Werk je met oproepkrachten?
Zorg ervoor dat je checkt of jij ze een urenaanbod moet doen. Je bent verplicht om na 1 jaar werk iemand met een 0-urencontract een aanbod te doen voor vaste uren. Belangrijk, anders zit je vast aan het gemiddeld aantal uren dat de werknemer het daaraan voorafgaande jaar heeft gewerkt.
Is een werknemer inmiddels vakkracht geworden?
Let er dan op dat de inschaling van deze werknemer verandert.
Wanneer heeft een werknemer recht op een vast contract?
Er ontstaat een vaste arbeidsovereenkomst wanneer je iemand na 3 variabele contracten een nieuw contract wilt aanbieden. Of wanneer je iemand 3 jaar in dienst hebt. Deze periode van 3 jaar heet de ketenregeling. Deze keten kan onderbroken worden doordat de werknemer (tijdelijk) uit dienst gaat maar even later toch weer bij je terugkomt. Wanneer je geen seizoenbedrijf bent of geen gebruik maakt van seizoenkrachten, dan geldt er dat er een onderbrekingstermijn van 6 maanden en 1 dag moet zijn, wil je de keten opnieuw kunnen starten met tellen. Ben je een seizoenbedrijf of werk je met seizoenkrachten dan geldt er een onderbrekingstermijn van 3 maanden en 1 dag. Of je werknemer als seizoenkracht kan worden aangemerkt, is vastgelegd in de cao Hoveniersbedrijf. De definitie van seizoenkracht lees je in artikel 9.3.
Wil je afscheid nemen van een werknemer?
Als een werknemer niet meer functioneert, is het belangrijk om je medewerker te betrekken bij jouw bevindingen en hem/haar te vragen waarom de (kwaliteit van de) werkzaamheden achterblijven. Hiervan maak je gespreksverslagen waarin je ook afspraken opneemt over hoe en wanneer de werknemer weer op normale wijze presteert. Je evalueert dit regelmatig. Ook belangrijk is om een goed dossier bij te houden, waarmee je bij een eventuele ontslagprocedure sterker staat.
Is jouw werknemer bereid om mee te denken over het ontslag, probeer er dan samen uit te komen. Je kunt de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden namelijk tussentijds beëindigen door het opstellen van een vaststellingsovereenkomst. Dat scheelt je in ieder geval in de kosten voor een ontslagaanvraag bij de kantonrechter. Bij zo’n gang naar de kantonrechter loop je ook nog eens het risico dat je werknemer niet ontslagen mag worden, omdat de rechter het dossier te mager vindt. Als werkgever sta je namelijk altijd met 1-0 achter. De werknemer is beschermd.
Is er iets ergs gebeurd waardoor je de werknemer niet meer op de werkvloer wilt hebben, dan zou je ontslag op staande voet kunnen geven. Maar wel onder voorwaarde dat de ernst van het gebeurde een direct ontslag rechtvaardigt. Dit ontslag geef je direct. Dit kan niet een dag op zich laten wachten. Let er wel op dat je bewijs hebt. Weet je toch nog even niet of het allemaal wel zo kwalijk is of mag je niet afgaan op iets wat je van een ander hebt gehoord? Dan zul je de werknemer eerst op non-actief moeten stellen, zodat je gedegen onderzoek kunt (laten) doen. Krijg je nadat het onderzoek is afgerond bevestiging van het kwalijke gebeurde dan moet je direct overgaan tot het geven van het ontslag op staande voet.
Loopt de arbeidsovereenkomst die je met je medewerker hebt af?
Dan geldt dat de arbeidsovereenkomsten die een looptijd van 6 maanden of langer hebben, aangezegd moeten worden. Dit betekent dat je aan de werknemer minimaal 1 maand voor afloop van de arbeidsovereenkomst moet laten weten of de arbeidsovereenkomst wel of niet wordt voortgezet. Vergeet je deze aanzegging (op tijd) te doen, dan ben je een vergoeding verschuldigd van maximaal een maandsalaris.
Regel je jouw personeelsbeheer via Jigler, dan hoef je zelf niets te doen
Dus je hoeft niet in de gaten te houden wanneer iets wijzigt, je een aanbod moet doen of juist moet aanzeggen. Je hoeft dan ook geen nieuwe arbeidsovereenkomst aan te bieden of een dossier bij te houden. Wij zorgen op tijd voor de juiste acties. Uiteraard informeer je ons wel over situaties op de werkvloer als die er zijn.
Benieuwd hoe Jigler jou kan ontzorgen met personeelsbeheer?
Start vrijblijvend de online keuzehulp. Of nodig ons uit om zonder verplichtingen te sparren tijdens een kop koffie. We denken graag mee hoe we het je makkelijker kunnen maken als het om personeel gaat.
Wij informeren je graag. Bel met Jigler 0342 - 22 00 90