De vragen die u een klant kunt stellen verschillen per klant, het is natuurlijk allereerst de vraag wat de klant precies verwacht.
Bestratingsadvies: Welke vragen moet ik stellen?
Een aantal vragen die u wellicht op weg kunnen helpen voor een goed advies:
Belangrijk bij advies voor bestrating is dat je een eerlijk advies geeft en dat je ook weet welk advies je geeft. Wijs een klant op voor- en nadelen, maar ga niet teveel nadelen opnoemen als de klant hier niet om vraagt. De kans is dat de klant dan een heel negatief beeld krijgt en dat is niet de bedoeling. Zorg dat je goed luistert naar de wensen van de klant en niet op zoek gaat naar hetgeen wat jij zelf het liefst ziet.
Welk type bestrating moet ik adviseren?
Dit is sterk afhankelijk van de gegeven antwoorden, vandaar dat er ook zoveel soorten bestrating zijn. Hieronder worden een aantal soorten uiteengezet.
Betontegels en betonklinkers zonder toplaag. Voordeel hieraan is dat dit meestal relatief goedkopere tegels zijn, al zijn er ook duurdere varianten. Leverbaar in meerdere kleuren, ze worden niet snel glad. Het nadeel is dat vuil er snel in kan trekken, het vaak langer nat blijft en mede hierdoor sneller groen wordt. Ze verkleuren sneller dan andere tegels.
Betontegels en betonklinkers met toplaag: Deze zijn er in 2 uitvoeringen, gecoat en geïmpregneerd. Beide hebben als voordeel dat ze door de toplaag langer en beter op kleur blijven en zo door de coating en impregnering beter beschermd zijn tegen het intrekken van vlekken. Daarnaast zijn ze leverbaar in veel kleuren en ook verschillende variaties van het oppervlak. Het nadeel van een gecoate uitvoering is dat de coating gevoelig is voor krassen en beschadigingen welke met name bij donkere tegels vaak goed zichtbaar zijn. Tevens zijn de tegels in de winter vaak sneller glad bij vorst omdat het vocht niet goed in de tegel kan trekken. De geïmpregneerde uitvoering heeft geen last van die gevoeligheid voor krassen en beschadigingen, maar is wel gevoeliger voor groene aanslag, en vlekken zijn moeilijker te verwijderen dan bij een gecoate tegel. De tegel wordt in de winter niet sneller glad dan een gewone betontegel.
Natuursteen tegels: Een voordeel is de natuurlijke tekening en veroudering van de tegel, al houdt niet iedereen daar van. Elke tegel is weer anders en geeft een terras daardoor wel een uniek uitstraling. Het nadeel is dat een natuursteen tegel bewerkelijker is om te verwerken (gestabiliseerd zandbed en invoegen), maar als deze eenmaal ligt is het terras wel erg onderhoudsvriendelijk. Al zijn er natuurlijk ook natuursteensoorten die meer onderhoud vragen. Daarnaast zijn er natuursteensoorten die sneller verkleuren en gevoeliger zijn voor beschadigingen en vlekken.
Gebakken klinkers: Een voordeel is dat de klinker een gebakken product is, waardoor deze meestal sterk en zeer slijtvast is. Daarnaast blijft deze steen goed op kleur, hij zal alleen in de loop der jaren verdiepen wat betreft de kleur. De steen heeft een authentieke uitstraling, mede doordat bij het bakproces de klinker nooit helemaal recht blijft. Het nadeel hiervan is dat er ongelijke voegen tussen de stenen zitten die gevoelig zijn voor onkruid en mieren.
Keramiek tegels: Een voordeel hiervan is dat de tegel een zeer mooie gedetailleerde tekening heeft, waardoor deze erg op natuursteen kan lijken. Omdat het een gebakken tegel is, is de tegel erg kleurvast, maatvast, krasbestendig en makkelijk te onderhouden. Daarnaast neemt de tegel vrijwel geen vocht op waardoor vlekken niet in de tegel kunnen trekken en deze ook minder snel groen wordt. Een nadeel is dat de steen bewerkelijker is bij het verwerken, net als bij natuursteen. En dat de tegel in de winter bij vorst sneller glad wordt omdat het vocht op de tegel blijft liggen.
Tips voor aanleggen verschillende bestratingen
Betontegels en betonklinkers worden verwerkt in een zandbed. De voorkeur voor een zandbed is om brekerzand te gebruiken, omdat dit een stevig zandbed geeft wat goed waterdoorlatend is. Bij een oprit is het aan te raden om te beginnen met een dikke laag van gebroken puin. Sowieso moeten al deze lagen stevig aangetrild worden. Als de baan is aangetrild, wordt deze met een waterpas vlakgemaakt. Als de tegels in de baan worden gelegd, worden deze met een rubber hamer nog even aangeklopt. Klinkers worden na verwerking vaak met de trilplaat in één keer aangetrild. Eventueel kan er gekozen worden om de bestrating af te voegen met een voegmiddel of ze in te vegen met brekerzand.
Natuursteen tegels en keramiektegels, voor beide soorten gelden verschillende verwerkingsmethoden. Vaak wordt er gewerkt met een gestabiliseerd zandbed waarbij er door het zand een stabilisatiemix wordt gemengd. Deze hardt uit en zorgt voor een stabiele ondergrond. De tegels worden hierop verwerkt met een tegellijm om te zorgen dat de tegels goed aan de ondergrond hechten. De tegels worden altijd met een voeg verwerkt en deze zal na 24 uur opgevuld moeten worden, meestal met een voegmiddel.
Gebakken klinkers worden op dezelfde manier verwerkt als een betonklinker.
Bestrating onderhoud tips
Voor alle bestratingen geldt dat sterk wordt afgeraden om met een hogedrukreiniger schoon te maken. Regelmatig vegen of schoonmaken met een speciaal schoonmaakmiddel volstaat meestal. Voor onkruid kunt u een onkruidverdelger gebruiken of het onkruid met de hand tussen de voegen uittrekken. Groene aanslag kan het best worden verwijderd met een groene aanslagreiniger.
Prijs en aantal berekenen
Vraag de klant of hij de maten aan kan geven van de terrassen en of paden. Een tekening is nog makkelijker. Vaak wordt de oppervlakte berekend en voor tegels wordt 5 tot 10% extra besteld i.v.m. knip- en snijverlies.