Veel hoveniers staan niet stil bij de gevolgen voor zichzelf en de omgeving bij ziekte. Ze denken dat ze niet ziek kunnen worden, omdat ze zich gezond en sterk voelen en omdat er in al die jaren dat ze aan het werk zijn nog nooit iets gebeurd is. Ook de laatste arbeidsjaren en het pensioen passeren waarschijnlijk niet vaak de revue. Laat staan de kleine lettertjes van bijvoorbeeld je verzekeringscontract. Want wat kan er nu helemaal misgaan? Een optimistische gedachte, maar geen verstándige gedachte.
Er kan namelijk een heleboel misgaan. Om te beginnen met je gezondheid. Je hebt maar één lijf en maar één gezondheid. En daar kan van alles mee gebeuren. Een ongeval zit in een klein hoekje en een lichaam is vatbaar voor van alles en nog wat; van een gemeen virus tot een gebroken arm of een hernia. Gebeurt er iets waardoor je ziek of fysiek beperkt wordt, dan kun je arbeidsongeschikt raken. Arbeidsongeschikt betekent geen inkomen uit arbeid meer. En geen inkomen kan zeer grote gevolgen hebben voor jou en het onderhoud van je gezin, van het betalen van zaken als de hypotheek en eventuele medewerkers tot en met de dagelijkse boodschappen.
Inkomen bij arbeidsongeschiktheid
De oplossing ligt in een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Hoveniers moeten aan veel dingen denken. En een AOV is dan vaak niet het eerste waar je op komt. Denkt men er wel aan, dan zijn de eerste reacties vaak: 'dat ga ik nog wel eens regelen', 'veel te lastig' of 'te duur'. Aannames die vaak niet helemaal blijken te kloppen na een gesprek met een adviseur.
Bij veel verzekeraars zijn er mogelijkheden om verzekeringen te bundelen. In dat geval kan er sprake zijn van pakketkorting bij meerdere verzekeringen. Het is dus altijd goed om te kijken naar combinaties. Zonder je het weet zijn er misschien risico's waar je als hovenier nog niet bij stil hebt gestaan. Risico’s die kunnen worden gedekt met een degelijke verzekering.
Naast vergoeding bij ziekte heeft de AOV nog een voordeel. Het geeft ook vergoedingen wanneer iemand (nog) niet ziek is. Een verzekeraar heeft er alle baat bij te voorkomen dat iemand ziek wordt. Bij dreigende uitval kun je ook een beroep doen op de AOV. Bijvoorbeeld als je fysiotherapie nodig hebt om de vervelende pijn in je rug niet te laten escaleren in spit of een hernia. Of om iemand die niet lekker in zijn vel zit begeleiding te kunnen bieden om een depressie te voorkomen. Een AOV betekent dus veel meer dan alleen een uitkering bij arbeidsongeschiktheid.
Daarnaast is een AOV fiscaal aftrekbaar op de IB-aangifte. En wie wijs is, verrekent de kosten voor een AOV in het uurtarief naar de klant. Een kleine stijging van het uurtarief heeft over het algemeen geen negatief gevolg op het aantal klussen, mits er natuurlijk goed werk geleverd wordt. En daarmee zijn de kosten voor de AOV dus gedekt.
Dus niet ná-denken maar vóór-denken.