
Wie door een willekeurige Nederlandse stad fiets komt ze overal tegen, De zwarte fietspaaltjes met een rode en witte band. Die paaltjes zijn gemaakt van afvalplastic door het bedrijf Save Plastics. Save Plastics houdt zich al dertig jaar bezig met het hergebruiken van het meest vervuilende plastic afval voor onder ander straatmeubilair. Dat doet het bedrijf om het afvalprobleem te helpen oplossen en om te laten zien dat er een andere optie is dan deze grondstof te verbranden. Het nieuwste project? Een plastic huis.
Als je de clean tech campus Kleefse Waard opkomt, het bedrijventerrein vol duurzame en energie-gerelateerde bedrijven, ziet een klein kantoortje aan het water. Het kantoor is gemaakt van 11.000 kilo gerecycled afvalpastic. Save Plastics hielp bij de bouw van het kantoor, vlak naast hun eigen bedrijf op de campus.
Smerig plastic
De basis van Save Plastics ligt bij Gampet Plastic, een familiebedrijf in de jaren negentig al begon met het recyclen van afvalplastic. In 2016 nam zoon Bram Peters de leiding van het bedrijf helemaal over. Daarbij hoorde een verhuizing naar de clean campus en een nieuwe naam: Save Plastics. Net in die periode kwam er ook steeds meer aandacht voor het probleem van plastic afval en krijgt het bedrijf de wind in de zeilen.
Wij verwerken het afval dat anders zou worden verbrand. Apart ingezameld plastic afval gaat naar een sorteerbedrijf. Die halen eerst het zuivere plastic, de pvc en pet uit de afvalberg, omdat het makkelijk te recyclen is. Wat overblijft is het mix afval. Daar kan een afvalverwerker niks mee, dus het wordt verbrand of geëxporteerd. Juist dat mixafval, het meest smerige plastic, gebruiken wij om mooie en bruikbare producten van te maken. Om het afvalprobleem te helpen oplossen en om te laten zien dat er een andere optie is dan deze grondstof te verbranden. We hebben gekozen voor het maken van producten voor de buitenruimte.
Een bankje langs de waterrand
De producten van Save Plastics kom je overal tegen op straat. Een brug of een bankje in het park. Versteviging langs de waterrand, lantarenpalen of steigers en vlonders. We hebben al met veel gemeenten samengewerkt, dus je vindt ons meubilair door heel Nederland. Het heeft, naast het oplossen van een afvalprobleem, een aantal voordelen. Ons straatmeubilair is onderhoudsvrij, gaat minimaal 30 jaar mee en kan dan weer worden gerecycled. Als onze producten aan het eind van hun levensduur zijn hopen we dat de techniek zover is ontwikkeld dat we er aardolie van kunnen maken. Als dat niet lukt, kunnen we het hergebruiken.’
Ook worden er plastic balken en blokken gemaakt waar bouwbedrijven mee werken. Ze kunnen prima dienst doen als bouwmateriaal. Steeds meer aannemers weten ons te vinden. De spullen zien er niet uit alsof ze van plastic zijn gemaakt. Het materiaal is vrij ruw en lijkt op beton of hout. Mensen denken bij kunststof aan glad, glimmend oppervlak. Maar wat wij maken is geruwd en mat. Het ziet er niet uit als plastic zoals we ons dat voorstellen. Het heeft wel de voordelen van plastic. Het gaat superlang mee en is onderhoudsarm. We leveren onze producten in deze drie verschillende kleuren die er natuurlijk uitzien.
Plastic huis
Het nieuwste product van Save Plastics is de woning. We kunnen zoveel maken van ons plastic. Het leek ons een uitdaging om een huis te maken. En dat is gelukt. Het huis bestaat uit drie modules van 25m2, waar alles inzit. In totaal heb je dan een woning van 75m2, die je overal kunt neerzetten. Eigenaar Bram Peters, initiatiefnemer en bedenker van het huis, woont er op dit moment zelf in met zijn gezin. Hij wil precies weten welke kinderziekten er nog inzitten, wat nog niet optimaal werkt. Zodra het huis helemaal goed is, kunnen we gaan produceren en leveren. We hebben al veel interesse van particulieren die hem in hun tuin willen zetten, van de recreatiebranche en vanuit gemeenten die op een terrein snel tijdelijke woningen wil neerzetten. De huizen hebben veel voordelen. Ze zijn levensloopbestendig. Je kan bijvoorbeeld beginnen met twee modules, Als er kinderen komen koop je er een module met twee slaapkamers bij. Die kan later ook weer weg, als het niet meer nodig is. De woning is verplaatsbaar en kan met je meeverhuizen. Omdat er zonnepanelen op het dak liggen, is het zelfvoorzienend.
Elk jaar een nieuw product
Behalve het steeds verzinnen van nieuwe producten, zijn we bezig met het opzetten van een eigen fabriek in Almere. We gaan er gevelpanelen maken, die zijn handelbaar qua grootte en gewicht. Tot nu toe worden onze producten in Duitsland gefabriceerd in opdracht van ons. Voordeel van een eigen fabriek is dat we ook geld krijgen voor het verwerken van het afvalplastic. Save Plastics blijft onze core business. We blijven bezig met steeds meer projecten en nieuwe producten. Daarnaast gaan we verder met de fabriek en het plastic huis, als aparte bedrijven. We hebben ook een webshop, kunststofreus.nl, waar we onze producten rechtstreeks aan consumenten verkopen.
Het tij mee
De markt is aan het veranderen. Vroeger werkten aannemers met hout en met beton. Nu zit er een stijgende lijn in de verkoop van ons product en er is veel aandacht voor. Iedereen is zich er steeds meer van bewust dat we iets moeten met ons plastic afval. We groeien, maar zeker niet exponentieel. Bij alles wat we doen blijft onze filosofie altijd dat we van mix plastic, het vuilste afval, hoogwaardig kunststof maken. Dat betekent ook dat we met sommige projecten, waar met ‘schoon’ plastic afval wordt gewerkt, niet meedoen. Dat willen we niet.