Tuinverlichting is een belangrijk element in de tuin. Dat is vrij eenvoudig te verklaren, gezien de aandacht die doorgaans wordt besteed aan de verlichting binnenshuis. In de tuin willen we onszelf ook ‘thuis’ voelen en dat gaat gepaard met huiselijke elementen. Een lounge set hier, een bijzettafeltje daar en rondom wat decoratie zoals planten of stenen. Het begint erop te lijken dat de tuin eigenlijk een tweede woonkamer wordt, soms zelfs met overkapping en al.
In het kader van verlichting is het daarom niet verwonderlijk dat daar ook in de tuin veel aandacht aan wordt besteed, net als binnen. Sterker nog, in de tuin geeft het door veel decoratie en een donkere omgeving een sfeer verhogend effect. Een sfeervolle tuin is een tuin waar je je thuis kunt voelen.
Welke soorten tuinverlichting zijn er verkrijgbaar?
Smaken verschillen, gelukkig wel. Daarom zijn er voor decoratieve doeleinden vaak meerdere opties voorhanden. Op het gebied van tuinverlichting is dit niet anders, er is onderscheid te maken op een heleboel manieren. Een paar voorbeelden:
12 volt, 230 volt of solar tuinverlichting?
Het is wel praktisch als LED tuinverlichting ook energie binnen krijgt. Dit kan heel modern met kleine zonnepanelen op lampen. Ook wel solar genoemd. Geen snoer nodig, veilig en het is ook nog eens goed voor het milieu. Daarentegen is het wel 100% afhankelijk van de aanvoer van zonlicht. De batterij die hiermee wordt opgeladen slijt daarnaast in de loop van de tijd ook nog.
In tegenstelling tot solar geldt voor 12V en 230V dat er wel een kabel aanwezig moet zijn om de verlichting van stroom te voorzien. Maar ook hier zitten verschillen in.
Bij een LED spot op 12V staat meestal AC/DC vermeld. Dit wil zeggen dat er een gelijkrichter ingebouwd is die de wisselspanning omzet naar gelijkspanning. Bijkomend voordeel van 12V tuinverlichting is dat de bedrading slechts een klein stukje onder de grond hoeft te liggen, de voltage is een stuk minder en dus ook allerminst gevaarlijk.
Voor de LED verlichting op 230V geldt dat er één groot verschil is ten opzichte van de 12V variant. Met 230V kan er niet simpelweg omgezet worden naar de juiste spanning met behulp van een gelijkrichter. Daarom zit er noodgedwongen een interne driver in de spots ingebouwd. De voeding van deze lamp zit in het smalle verticale gedeelte ingebouwd. Dit is direct het zwakke punt wanneer dit stevig ingepakt is in bijvoorbeeld isolatie. Het is belangrijk dat er genoeg luchtcirculatie aanwezig is op dit punt. De levensduur van de spot is dan ineens afhankelijk van de kwaliteit van de luchtcirculatie en de voeding. De kwaliteit van LED is dan ineens minder interessant, omdat de rest het niet of korter overleeft. Voor 230V geldt dat het in verband met veiligheid tientallen centimeters onder de grond moet liggen. Bovendien is het verplicht om dit te laten aanleggen door een gecertificeerd elektricien.
Voor het dimmen van deze verschillende lampen geldt dat de 230V variant meestal wel gedimd kan worden, tenzij er vermeld staat op het product dat het niet mogelijk is. Voor 12V geldt dat het meestal niet te dimmen is, tenzij dit anders vermeld staat.
Welke merken tuinverlichting zijn er?
Er zijn meerdere merken waaruit te kiezen is als u op zoek bent naar tuinverlichting. Een greep uit de leveranciers;
Welke typen buitenverlichting zijn er?
Zoveel mensen, zoveel wensen. De variatie in buitenverlichting is groots en reikt van ultra moderne modellen tot antieke modellen waar de roest op zit.